Σάββατο, 30 Μαΐου 2009

Σκέψεις απολογισμού...

Έχει περάσει πια αρκετός καιρός από τη λήξη του πρωταθλήματος κι αποστασιοποιημένος πια από την ένταση, την αγωνία και το πάθος για την τελική έκβασή του, είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να καταγράψω τα συμπεράσματά μου για την πορεία της ομάδας στην αγωνιστική περίοδο 2008-09. Χωρίς περιττές λέξεις και προσπάθεια να κρυφτεί κανείς πίσω από το δάχτυλό του μόνο ως αποτυχημένη μπορεί να χαρακτηρίσει την περίοδο που τελείωσε για τον Α.Σ. Λαμία. Αποτυχία σχεδόν σε κάθε επίπεδο η οποία οδήγησε την ομάδα στον υποβιβασμό. Πολλοί ήταν οι παράγοντες αλλά και τα πρόσωπα που με δική τους ευθύνη οδήγησαν στο τελικό αποτέλεσμα.

Το γνωστό έργο που παρακολουθούμε κάθε καλοκαίρι με το διοικητικό καθεστώς της ομάδας το απολαύσαμε και το 2008! Το πληρεξούσιο του Νίκου Λιόλιου προς τον Νίκο Παπαδόπουλο δέσμευε τις όποιες διοικητικές εξελίξεις να ξεκινήσουν μετά τις 30 Ιούνη. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος που κόστισε στον σχεδιασμό και την οργάνωση της ομάδας. Επιπλέον, με το χρόνο να πιέζει αφόρητα, η έλευση του Κούγια φάνηκε, απατηλά, λυτρωτική!
Η ομάδα οργανώθηκε βιαστικά κι είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεταγραφές που ολοκλήρωσαν το έμψυχο δυναμικό της ομάδας έγιναν κυριολεκτικά την τελευταία μέρα! Άλλους παίκτες είχε στην προετοιμασία ο προπονητής και σε άλλους αναγκάστηκε να βασιστεί ώστε να σχηματίσει το βασικό κορμό της ομάδας.
Υπερεκτιμήθηκαν οι παίκτες που ήρθαν στην ομάδα και σε συνδυασμό με τον υπέρμετρο ενθουσιασμό που είχε κυριεύσει τον φίλαθλο κόσμο της ομάδας οδήγησαν στην καθολική απογοήτευση μετά από τα πρώτα ανεπιτυχή αποτελέσματα. Κάποιοι παίκτες που ήρθαν στην ομάδα είχαν ένα λαμπρό παρελθόν για τα δεδομένα της κατηγορίας αλλά δεν ήταν τόσο έτοιμοι για να προσφέρουν αυτό που όλοι περιμέναν...
Τα ανεπιτυχή αποτελέσματα, κυρίως εντός έδρας, απογοήτευσαν τον κόσμο που δεν είχε την αναγκαία υπομονή. Οι 3500 χιλιάδες της 1ης αγωνιστικής πολύ γρήγορα έγιναν λιγότεροι από 1000. Η στήριξη της ομάδας από τον κόσμο της είναι πάντα αναγκαία ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει αγωνιστικά. Όταν οι φίλοι της ομάδας έδειξαν ότι δεν πιστεύουν σ΄αυτήν τότε χάθηκε κι η ελπίδα ανάκαμψης. Ο κόσμος περίμενε να δει μια ομάδα που θα κέρδιζε με το "καλημέρα" στο πρωτάθλημα, δεν το είδε αλλά δεν είδε έστω το πάθος και την αγωνιστικότητα που θα τον έκαναν να μείνει κοντά στην ομάδα.
Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Αλέξη Κούγια ήταν καθοριστική ώστε ο κόσμος να του γυρίσει γρήγορα την πλάτη. Ήταν συνέχεια σε διαμάχες με όλους κι έφτασε στα όριά τους τόσο τους συνεργάτες του στην ομάδα αλλά κι όσους προσπάθησαν να τον δουν καλοπροαίρετα παρά το παρελθόν του. "Φεύγω" τη μια, " Μένω" την άλλη, διαρκώς... κουράστηκε ο κόσμος και τελικά ανακουφίστηκε όταν ξεκουμπίστηκε ο ψεύτης!
Η εχθρική διάθεση απέναντι στον Αλέξη Κούγια από ανθρώπους και φορείς κατά την άποψή μου οφείλετε στην όποια συμπεριφορά έδειξε απέναντί τους ο Αλέξης Κούγιας. Δυστυχώς αυτή την εχθρική αντιμετώπιση τελικά την πλήρωσε η ομάδα της Λαμίας κι ήταν κι αυτός ένας ακόμα παράγοντας που οδήγησε στην αποτυχία...
Φεύγοντας, ο υπερασπιστής απατεώνων όπως ο ίδιος έχει αυτοπροσδιοριστεί, διέλυσε την ομάδα αποδεσμεύοντας όλους σχεδόν τους ποδοσφαιριστές μόλις 2 μέρες πριν τον πρώτο αγώνα του 2008. Η ομάδα δεν παρουσιάστηκε για ν΄αγωνιστεί σε δύο αγώνες κι εκτός από την μαύρη σελίδα ντροπής που πρόσθεσε στην ιστορία της αυτή η κατάσταση, ουσιαστικά σηματοδότησε και τον υποβιβασμό της.
Η ομάδα συστάθηκε από το μηδέν, αναγκαστικά με βιασύνη. Οι επιλογές των παικτών έγιναν υπό πίεση κι η ποιότητά τους δεν ήταν τέτοια ώστε να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη αποστολή που αναλάμβαναν. Η ομάδα της Λαμίας δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα αγώνα καθοριστικής σημασίας όπως ήταν οι αγώνες με Νίκη Βόλου, Φωκικό, Οδυσσέα, Ζάκυνθο, Πρέβεζα, Μακεδονικό... παρά μόνο εκείνον με την Φιλιππιάδα.
Το πρωτάθλημα της Γ εθνικής δεν παίζεται αποκλειστικά στο γήπεδο. Εκτός γηπέδου η Λαμία παρουσιάστηκε εντελώς ανίσχυρη στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Η διαιτησία των αγώνων της Λαμίας στις πρώτες αγωνιστικές ήταν απερίγραπτη... Στερήθηκε αποτελεσμάτων που τα δικαιούταν σύμφωνα με την απόδοσή της. Η ίδια κατάσταση διατηρήθηκε σχεδόν σε όλο το πρωτάθλημα κι ήταν ακόμα ένας καθοριστικός παράγοντας για τον υποβιβασμό.

Εκ του αποτελέσματος και μόνο η περίοδος 2008-09 ήταν αποτυχημένη για την ομάδα μιας και υποβιβάστηκε. Μέσα όμως από αυτή την αποτυχία υπήρξαν και κάποια κέρδη. Ίσως αποδειχθούν μικρά κι ασήμαντα αυτά τα οφέλη αν δεν αξιοποιηθούν κατάλληλα. Η τοπική αυτοδιοίκηση έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για την πρώτη ομάδα της πόλης! Τοπικοί διοικητικοί παράγοντες του ποδοσφαίρου εμφανίστηκαν στα δρώμενα του Α.Σ. Λαμία κι έδειξαν ζήλο, αυταπάρνηση αλλά κυρίως ικανότητα να σηκώσουν το βαρύ φορτίο στους ώμους τους! Ο φίλαθλος κόσμος στα δύσκολα στάθηκε κοντά στην ομάδα σε ικανοποιητικό βαθμό αναλόγως των δεδομένων! Πρέπει να εκτιμηθούν αυτά τα δεδομένα και να συντελέσουν στη λήψη των αποφάσεων που θα καθορίσουν την πορεία της ομάδας στο μέλλον ώστε να μπει στο δρόμο των επιτυχιών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα δημοσιεύονται μόλις επιβεβαιωθεί ότι το περιεχόμενό τους ακολουθεί τους παρακάτω κανόνες:

1. Δεν προσβάλουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.
2. Δεν θίγουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων.
3. Δεν διευκολύνουν ή ενθαρρύνουν την τέλεση αξιοποίνων πράξεων και προσβάλλουν τα κρατούντα ήθη και την δημοσία αιδώ.
4. Δεν αντίκεινται στις διατάξεις του τηλ/κού νόμου, του κώδικα δεοντολογίας άσκησης τηλ/κών δραστηριοτήτων, των νόμων περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των νόμων περί προστασίας των καταναλωτών.