Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

για σκεφτείτε το!

Η συμμετοχή στο περιφερειακό πρωτάθλημα κοστίζει μόλις 500 ευρώ... μόνο που για να συμμετάσχεις χρειάζεται να έχεις και ομάδα! Ξεκινώντας απ΄το μηδέν, γιατί εκεί είναι η αφετηρία του Α.Σ. "Λαμία", χρειάζεται να γίνουν πολλά. Συνοπτικά τα έξοδα μιας ποδοσφαιρικής ομάδας για μια αγωνιστική περίοδο στο περιφερειακό πρωτάθλημα, μπορούν να περιγραφούν κάπως έτσι:

1. Αμοιβές ποδοσφαιριστών (με 25 αμοιβόμενους αθλητές...) 150.000
2. Αμοιβές προπονητών (προπονητής, γυμναστής, προπ. τερμ/φυλάκων) 40.000
3. Αμοιβές συνεργατών ( φροντιστής...) 3.500
4. Αθλητικό υλικό 15.000
5. Προετοιμασία 15.000
6. Ιατρική κάλυψη (ιατρός αγώνων, φυσικοθεραπείες, φαρμακευτικό υλικό...) 5.000
7. Έξοδα αγώνων (εισιτήρια, φύλαξη, διαιτησία...) 15.000
8. Μετακινήσεις 7.000
9. Διατροφή 6.000
10.Έξοδα Γραφείου 4.000
11. Λογαριασμοί ΔΕΚΟ 1.000
12. Συντήρηση - Καθαριότητα - βοηθητικό υλικό 2.000
13. Ενοίκια ποδοσφαιριστών 7.000
14. Τμήματα υποδομής 1.500
15. Πρόστιμα ( κάρτες, ποινές συλλόγου...) 3.000

Το άθροισμα των εξόδων είναι στις 275.000 ευρώ.

Ο παραπάνω υπολογισμός επιδέχεται πολλών διαφοροποιήσεων αλλά δίνει μια πρώτη εικόνα για το ύψος των υποχρεώσεων που πρέπει να καλυφθούν για να λειτουργήσει μια ποδοσφαιρική ομάδα με στόχο να πρωταγωνιστήσει.

Με μια πρώτη ματιά ένας αριθμός 2.292 μελών του Α.Σ. "Λαμία" που θα έδινε 10 ευρώ κάθε μήνα θα μπορούσε να καλύψει αυτό το ποσό. Είναι δύσκολο να βρεθούν 2.292 μέλη που θα δίνουν 10 ευρώ το μήνα; Ίσως να μην χρειάζονται τόσοι! Αν κανείς συνυπολογίσει τα προσδοκόμενα έσοδα τότε ο αριθμός αυτός μειώνεται κατά πολύ. Με βάση τα περυσινά ο σύλλογος μπορεί να αναμένει τα παρακάτω έσοδα:

1. Χορηγός (φανέλα, σορτς...) 40.000
2. Διαφημιστικές πινακίδες 20.000
3. Εισιτήρια διαρκείας 20.000
4. Εισιτήρια αγώνων 45.000

Τα προσδοκόμενα έσοδα, με την πώληση 200 εισιτηρίων διαρκείας κι έναν μέσο όρο εισιτηρίων στους εντός έδρας αγώνες 300 εισιτηρίων, ισως φτάσουν στις 125.000 ευρώ. Με απλά μαθηματικά 275.000 ευρώ (έξοδα) - 125.000 ευρώ (έσοδα) = 150.000 ευρώ. Ο αριθμός των μελών που απαιτείται τώρα είναι 1.250.

Αν ο αριθμός των 1250 μελών δείχνει ακόμα απαγορευτικός τότε ας αναλογιστούμε πως κάποια από τα έξοδα μπορούν να καλυφθούν από τρίτα πρόσωπα στο σύνολό τους. Ας μην ξεχνάμε πως ο Νίκος Χαλκιάς δεν ζητάει από τον σύλλογο ενοίκιο για τη χρήση των γραφείων. Στην γενική συνέλευση ειπώθηκε από επίσημα χείλη πως τα έξοδα που αφορούν τους προπονητές, τις μετακινήσεις, το φαγητό και το αθλητικό υλικό ίσως καλυφθούν επίσης από τρίτο πρόσωπο. Αν αφαιρεθούν και αυτά τα έξοδα τότε θα χρειάζονται για να καλύψουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις 709 μέλη.

Κατανοώ πως η όλη σκέψη φαντάζει πολύ απλοϊκή κι υπάρχουν ένα σωρό ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν για να αποδειχθεί κατά πόσο υλοποιήσιμη θα ήταν μια τέτοια πρόταση. Ο χρόνος που απομένει ως την συνέλευση είναι ελάχιστος και αν θέλουμε να έχουμε ομάδα τότε πρέπει να δραστηριοποιηθούμε άμεσα. Πρέπει να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας παραμερίζοντας προσωπικά πάθη κι εγωισμούς.

Προσωπικά πιστεύω πως με μια βάση 500 μελών, που θα δείχνουν συνέπεια στις υποχρεώσεις τους, ο Α.Σ. "Λαμία" μπορεί να αποτολμήσει αυτό το εγχείρημα. Είναι επιβεβλημένο να κινηθούμε και προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο μένουμε παθητικοί περιμένοντας την έλευση ενός "σωτήρα" που θα βγάλει από το αδιέξοδο την ομάδα κινδυνεύουμε να μην έρθει ποτέ κι οι συνέπειες της παθητικότητάς μας θα είναι πολύ δυσάρεστες. Αν μπορούμε ας το τολμήσουμε! Ας πάρουμε οι φίλοι της ομάδας την κατάσταση στα χέρια μας όπως έκαναν οι φίλαθλοι άλλων ομάδων με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η λύση απαιτεί συμμετοχή κι όχι αδιαφορία.

Στην συνέλευση της 7ης Ιούλη πρέπει να πάμε προετοιμασμένοι. Να προχωρήσουμε άμεσα σε δημόσιο διάλογο όλοι όσοι αγαπάμε τον Α.Σ. "Λαμία". Να διερευνήσουμε την πιθανότητα επιτυχίας ενός "Α.Σ. ΛΑΜΙΑ - λαϊκής βάσης". Ελπίζω σε πρώτη φάση μέσα από τα σχόλια που θα κάνετε πάνω σε αυτή την πρόταση να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το αν αξίζει να προσπαθήσουμε. Ξεκαθαρίζω πως δεν διεκδικώ την οικειοποίηση της πρότασης. Ξέρω πως ανάλογη σκέψη έγινε και πέρυσι για τον Α.Σ. "Λαμία" και κυρίως ξέρω πως τέτοιες κινήσεις έγιναν και γίνονται σε πολλές ομάδες.

Κάνοντας αριστερό κλικ πάνω στη λέξη σχόλια, στο τέλος της ανάρτησης, μπορείτε να πείτε την άποψή σας για το θέμα.

1 σχόλιο:

Τα σχόλια σας θα δημοσιεύονται μόλις επιβεβαιωθεί ότι το περιεχόμενό τους ακολουθεί τους παρακάτω κανόνες:

1. Δεν προσβάλουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.
2. Δεν θίγουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων.
3. Δεν διευκολύνουν ή ενθαρρύνουν την τέλεση αξιοποίνων πράξεων και προσβάλλουν τα κρατούντα ήθη και την δημοσία αιδώ.
4. Δεν αντίκεινται στις διατάξεις του τηλ/κού νόμου, του κώδικα δεοντολογίας άσκησης τηλ/κών δραστηριοτήτων, των νόμων περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των νόμων περί προστασίας των καταναλωτών.