Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

στο παρά πέντε της γενικής συνέλευσης

Η πρώτη πράξη του... καθιερωμένου έργου που παίζεται κάθε καλοκαίρι στον Α.Σ. "Λαμία" θα παιχθεί σήμερα το απόγευμα. Η γενική συνέλευση των μελών του συλλόγου θα κάνει απολογισμό πεπραγμένων και θα κληθεί να εκλέξει νέα διοίκηση. Σημαντικές και οι δύο διαδικασίες.

Πέρυσι το καλοκαίρι μετά από αναβολές και διακοπές εκλέχθηκε Δ.Σ. μέσα από μια και μοναδική υποψηφιότητα που προέκυψε ως έσχατη λύση. Η ομάδα συμμετείχε στο πρωτάθλημα και τερμάτισε στην 6η θέση της βαθμολογίας. Ανάλογα με τα κριτήρια που θα επιλέξει κάποιος μπορεί να χαρακτηρίσει είτε ως θετική είτε ως αρνητική την πορεία της ομάδας. Αν κριτήριο είναι το μέγεθος και η ιστορία της ομάδας τότε το γεγονός και μόνο ότι αγωνίζεται στο περιφερειακό πρωτάθλημα είναι ΑΠΟΤΥΧΙΑ! Αν γίνει μια ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης τότε η πορεία της ομάδας ήταν άσχημη.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα κατά πόσο μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα η ομάδα. Με την προσπάθεια να στηρίζεται στην ανιδιοτελή προσφορά παικτών και προπονητών είναι ουτοπία να γεννάται ζήτημα πρωταθλητισμού. Δεν μπορούσε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα ο Α.Σ. "Λαμία". Βέβαια, με τα αποτελέσματα του 1ου γύρου, φάνηκε πως θα μπορούσε, ακόμα κι αυτό που φάνταζε απίστευτο στο ξεκίνημα της προετοιμασίας, να γίνει... Η ομάδα χρειαζόταν ενίσχυση για να διεκδικήσει την άνοδο. Αν ενισχυόταν διοικητικά, οικονομικά και με προσθήκες παικτών την περίοδο των Χριστουγέννων τότε η ομάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο. Κανείς όμως δεν έδειξε τόσο ουσιαστικό και ζωηρό ενδιαφέρον κι η ομάδα αφέθηκε να ολοκληρώσει την προσπάθειά της όπως την ξεκίνησε. Η φυσιολογική φθορά που υπέστη έφερε ως απόλυτα λογική συνέπεια αυτό που βλέπαμε στον αγωνιστικό χώρο. Ήρθαν τα άσχημα αποτελέσματα κι η ομάδα απομακρύνθηκε απ΄την κορυφή καταλήγοντας να εμπλέκεται ακόμα και σε σενάρια υποβιβασμού.

Με δεδομένο ότι ο αρχικός στόχος ήταν η ομάδα να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία στο πρωτάθλημα τότε ο μόνος χαρακτηρισμός που μπορεί να δωθεί είναι πως είχε μια μέτρια πορεία με το πρόσημο να γέρνει ελαφρά προς το θετικό. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται θετική μια τέτοια πορεία παρά μόνο υπό το πρίσμα των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που καθόρισαν την τύχη της ομάδας.

Αναντίρρητα έγιναν και λάθη. Ειδικά τα διοικητικά λάθη επηρέασαν κατά πολύ την ομάδα όμως ελάχιστα επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα. Πολλά μπορεί να καταλογίσει κανείς σε όσους είχαν τα διοικητικά ηνία του συλλόγου όμως καλό είναι να μην το κάνει με ελαφρότητα. Τι απαίτηση υπήρχε από την απερχόμενη διοίκηση; Ας απαντηθεί αυτό το ερώτημα πρώτα για να διαπιστωθεί αν κατάφεραν να εκπληρώσουν την όποια απαίτηση. Αυτά που ζητήθηκαν ήταν να μην υποστεί την ατίμωση της μη συμμετοχής στο πρωτάθλημα η ομάδα και να έχει μια αξιοπρεπή πορεία. Η ομάδα συμμετείχε στο πρωτάθλημα αλλά τα αγωνιστικά της αποτελέσματα μάλλον δεν συνιστούν και μια πορεία έστω καλή...

Θα μπορούσε να τα είχε πάει καλύτερα η ομάδα; Πολύ πιθανό κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις! Αν το Δ.Σ. παρέμενε συμπαγές και προχωρούσε χωρίς παρεκλίσεις πάνω στον αρχικό σχεδιασμό... Αν η προπονητική ομάδα παρέμενε ως είχε ή έστω αν γινόντουσαν έγκαιρα και σωστά οι αλλαγές... Αν δεν αποχωρούσαν παίκτες κλειδιά όπως ο Σερπάνος κι ο Χουλιάρας... Αν η ομάδα είχε στηριχθεί απ΄τον φίλαθλο κόσμο... Φυσικά όλα τα "αν" δεν έχουν σημασία τώρα αλλά σίγουρα επηρέασαν την πορεία της ομάδας. Η εκπλήρωση των παραπάνω προϋποθέσεων ελάχιστα θα διαφοροποιούσε το τελικό αποτέλεσμα. Δεν θα διεκδικούσε το πρωτάθλημα η ομάδα. Πιθανόν να είχε φέρει καλύτερα αποτελέσματα στους αγώνες και να μην έμπαινε σε δυσάρεστα σενάρια στο τέλος του πρωταθλήματος αλλά ως εκεί... Ίσως αντί για την 6η θέση να ήταν στην πρώτη 4άδα.

Ο όποιος απολογισμός θα γίνει για τα πεπραγμένα θα πρεπει να έχει ως αφετηρία την ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο Α.Σ. "Λαμία" από τις 4 Ιανουαρίου του 2009.

Η γενική συνέλευση δεν έχει μόνο απολογιστικό χαρακτήρα, θα εκλεχθεί από τα μέλη του συλλόγου νέα διοίκηση. Οι συνθήκες, μετά τις αποφάσεις της Ε.Π.Ο. για το Περιφερειακό Πρωτάθλημα, διαμορφώνουν ένα διαφορετικό σκηνικό. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η ομάδα δεν μπορεί παρά να έχει έναν στόχο, την επιστροφή στις παραπάνω κατηγορίες. Πρωτάθλημα αλλά ταυτόγχρονα συνένωση δυνάμεων, αξιοποίηση της ποδοσφαιρικής δυναμικής που έχει ο Α.Σ. "Λαμία", αξιοποίηση των ικανών ποδοσφαιριστών και προπονητών της περιοχής μας και αφύπνιση του φίλαθλου κόσμου. Βέβαια κάθε καλοκαίρι τα ίδια λέμε αλλά πρέπει επιτέλους να προχωρήσει αυτή η γενική ιδέα και μάλιστα χωρίς πίεση χρόνου!

Αν προέκυπτε ένα ισχυρός διοικητικός παράγοντας για ν΄αναλάβει τον σύλλογο αυτή θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη. Φαντάζει απίθανο κάτι τέτοιο με τα τωρινά δεδομένα. Σ΄αυτή την δύσκολη εποχή δεν χωράνε μικροπρέπειες, προσωπικά πάθη κι εγωισμοί. Χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια κι ένας ηγέτης που θα ενώνει, θα συμφιλιώνει και θα καθοδηγεί με γνώμονα την πρόοδο του Α.Σ. "Λαμία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα δημοσιεύονται μόλις επιβεβαιωθεί ότι το περιεχόμενό τους ακολουθεί τους παρακάτω κανόνες:

1. Δεν προσβάλουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.
2. Δεν θίγουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων.
3. Δεν διευκολύνουν ή ενθαρρύνουν την τέλεση αξιοποίνων πράξεων και προσβάλλουν τα κρατούντα ήθη και την δημοσία αιδώ.
4. Δεν αντίκεινται στις διατάξεις του τηλ/κού νόμου, του κώδικα δεοντολογίας άσκησης τηλ/κών δραστηριοτήτων, των νόμων περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των νόμων περί προστασίας των καταναλωτών.