Ζούμε σε μια εποχή που τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν διαρκώς και μάλιστα με τις προοπτικές να είναι δυσοίωνες. Το μοντέλο του ισχυρού οικονομικού επενδυτή που θα διοικεί έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο δεν είναι πια τόσο εύκολα υλοποιήσιμο. Ειδικότερα η κατάργηση των φοροελαφρύνσεων για όσους χρηματοδοτούσαν ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία αλλάζει άρδην το σκηνικό.
Είναι συχνό φαινόμενο οι φίλαθλοι μιας ομάδας να χάνουν την εμπιστοσύνη προς τη διοίκηση λόγω οικονομικών ή αγωνιστικών προβλημάτων της ομάδας τους, να αποδίδουν τις ευθύνες στο μεγαλομέτοχο ή στον πρόεδρο και εν τέλει να απομακρύνονται από την ομάδα. Μια τέτοια αντίδραση έχει μια λογική βάση δικαίου αλλά έτσι οι φίλαθλοι καταδικάζουν την ομάδα τους στην οικονομική και αγωνιστική απαξίωση καθώς δεν της προσφέρουν τους οικονομικούς πόρους που θα την καθιστούν, αγωνιστικά και οικονομικά, ανταγωνιστική. Οι βασικοί συντελεστές, που στην ουσία χρηματοδοτούν τις ομάδες αλλά και προσελκύουν χορηγούς, διαφημιζόμενους και τα ΜΜΕ, είναι οι ίδιοι οι φίλαθλοι.
Στην δύσκολη κατάσταση που έχει οδηγηθεί ο Α.Σ. "Λαμία" η λύση και η διέξοδος μπορεί να έρθει από τους φιλάθλους της ομάδας. Το παράδειγμα ομάδων που τόλμησαν να κάνουν άνοιγμα στους φιλάθλους τους μας δείχνει μια προοπτική που, ελλείψει άλλης λύσης, ίσως θα πρέπει να την αποτολμήσουμε και στην Λαμία. Ο Π.Α.Ο.Κ. και ο Άρης στη Θεσσαλονίκη το επιχείρησαν και πέτυχαν. Αν το εγχείρημα πέτυχε σε τόσο υψηλό επίπεδο ίσως πρέπει να το εξετάσουμε και εδώ στη Λαμία. Μια ευρεία βάση φιλάθλων που με ένα χαμηλό ποσό θα ενισχύει οικονομικά την ομάδα κάθε μήνα είναι μια σκέψη ίσως ουτοπική αλλά ας εξετάσουμε τις δυνατότητες αυτής της λύσης πριν την απορρίψουμε.
Τρίτη 29 Ιουνίου 2010
2 σχόλια:
Τα σχόλια σας θα δημοσιεύονται μόλις επιβεβαιωθεί ότι το περιεχόμενό τους ακολουθεί τους παρακάτω κανόνες:
1. Δεν προσβάλουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.
2. Δεν θίγουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων.
3. Δεν διευκολύνουν ή ενθαρρύνουν την τέλεση αξιοποίνων πράξεων και προσβάλλουν τα κρατούντα ήθη και την δημοσία αιδώ.
4. Δεν αντίκεινται στις διατάξεις του τηλ/κού νόμου, του κώδικα δεοντολογίας άσκησης τηλ/κών δραστηριοτήτων, των νόμων περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των νόμων περί προστασίας των καταναλωτών.
Η λύση αυτή μόνο ουτοπική δεν ακούγεται πλέον. Κανείς δεν πρέπει να ζητά από κανένα Δήμο χρήματα για τις ομάδες, πρώτα απ' όλα γιατί οι δημότες δεν πληρώνουν τέλη γι' αυτό το λόγο. Για μένα κακώς μιλά ο κόσμος γι' αυτό. Θα μπορούσε αντίθετα να υπάρχει ένας τραπεζικός λογαριασμός όπου ο καθένας θα κατέθετε όσα χρήματα ήθελε, για να μην μπορεί και κανείς να το παίξει "σωτήρας", όρος που ευδοκιμεί στη Λαμία τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, Θανάση, ποιος θα τα διαχειριστεί αυτά τα χρήματα στη Λαμία; Εδώ όλοι θέλουν να κάνουν κουμάντο με ξένα χρήματα, με τα δικά τους δεν θα θέλουν, όσα κι αν είναι αυτά; Η λύση όντως -για μένα προσωπικά- είναι καλή, δυστυχώς όμως στην πόλη που ζούμε θα αποτελέσει ακόμη μια αφορμή για κουτσομπολιό και ίντριγκες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι μόνοι που θέλουν και αντέχουν τελικά τη Λαμία πρωταγωνίστρια σε παραπάνω κατηγορίες είναι οι φίλαθλοι. Τόσα χρόνια οι "επιτροπές σωτηρίας" γίνονταν για να ακούν κάποιοι το "Πρόεδρε". Γι' αυτό κινούμασταν από τοπικό μέχρι Γ'. Η έλλειψη όμως προγραμματισμού οδηγεί τελικά μια ομάδα στον αφανισμό και τη διάλυση. Πέρασε ένας χρόνος και όλοι συζητούμε πάλι για τα ίδια πράγματα. Απ΄οσα ακούω και διαβάζω πάντως καταλαβαίνω ότι ίσως και να μην ξέρουμε τι θέλουμε. Αν θέλουμε τη Λαμία να υπάρχει -λογικά- κανείς δεν θα απέκλειε (υπό προϋποθέσεις πάντα) μια συνένωση με το Λιανοκλάδι, το οποίο απ' το Γενάρη θα υπάγεται στο Δήμο Λαμιέων. Το ιδανικότερο βέβαια θα ήταν να έρθει κάπιοιος και να τους κάνει όλους πέρα. "Εγώ και άλλος κανένας στη διοίκηση". Δυστυχώς στη δεδομένη οικονομική συγκυρία αυτό δείχνει ουτοπία. Η "συνεργασία" είναι αποδεδειγμένο ότι θα αποτύχει μιας και θα ξεκινήσουν τα "οι δικοί σας" και "οι δικοί μας", άρα απομένει η διάλυση, αφού αυτό τελικά δείχνουμε ότι θέλουμε σαν πόλη.
Επαναλαμβάνω ότι η πρότασή σου είναι καλή. Όμως σκέψου το κατά πόσο θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν πλατιές λαϊκές μάζες στην πόλη μας για κάτι τέτοιο, όταν σήμερα που περνά το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, οι καφετέριες είναι γεμάτες; Ο κόσμος της Λαμίας δυστυχώς δείχνει να μην ενδιαφέρεται για το μέλλον του, θα ενδιαφερθεί για το μέλλον μιας ομάδας;
Έχω την αίσθηση πως αν βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα εμπνέουν σεβασμό ο κόσμος θα τους εμπιστευθεί. Αν μείνουμε μακριά από εγωισμούς, μικροπρέπειες και "προεδριλίκια" τότε ίσως βρεθεί άκρη. Πρέπει να αναζητηθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι και να επιχειρήσουμε τη δημιουργία μιας ομάδας που θα ανήκει στον φίλαθλο κόσμο της!
ΑπάντησηΔιαγραφή