Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Ερασιτέχνης Α.Σ. Λαμία

Διαχρονικά το πρόβλημα του Α.Σ. Λαμία που τον κρατούσε δέσμιο στα χαμηλά στρώματα του ελληνικού ποδοσφαιρικού στερεώματος ήταν η ανυπαρξία ισχυρών διοικητικών παραγόντων. Κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία, με τα χίλια ζόρια να συγκροτηθεί διοίκηση για να προχωρήσει η ομάδα. Ακόμα ένα καλοκαίρι λοιπόν που επαναλαμβάνεται το συνηθισμένο φαινόμενο. Με την Π.Α.Ε. να καθίσταται ανενεργή μετά τον υποβιβασμό τον πρώτο λόγο έχει η διοίκηση του ερασιτεχνικού σωματείου. Επειδή η πολύπαθη ομάδα της Λαμίας έχει πολλούς "μνηστήρες" η επικείμενη γενική συνέλευση αποκτά ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα. Τον περασμένο Ιανουάριο οι Νίκος Χαλκιάς και Σπύρος Καγκαράς ανέλαβαν την δύσκολη αποστολή να φέρουν την ομάδα ξανά στους αγωνιστικούς χώρους. Μπορεί η ομάδα να υποβιβάστηκε τελικά αλλά ξανακέρδισε την αξιοπρέπειά της που τόσο βάναυσα κάποιοι επιχείρησαν, εκδικητικά, να της στερήσουν. Είναι αξιέπαινοι γι αυτή τους την προσπάθεια οι διοικούντες την Π.Α.Ε. Λαμία όμως το αποτέλεσμα είναι γεγονός και με βάση αυτό πρέπει να προχωρήσουν.
Ηθικά και μόνο να το δει κανείς Νίκος Χαλκιάς και Σπύρος Καγκαράς πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στην επόμενη μέρα της ομάδας. Αν επιθυμούν να συνεχίσουν στο περιφερειακό πρωτάθλημα δεν έχουν παρά να διεκδικήσουν τον έλεγχο του ερασιτέχνη Α.Σ. Λαμία και θα είναι ηθική υποχρέωση των μελών του ερασιτέχνη να τους υπερψηφίσουν. Σε περίπτωση που εμφανιστούν και άλλοι υποψήφιοι στη γενική συνέλευση και στην περίπτωση που θα προκύψει κάποια άλλη καλύτερη και πιο αξιόπιστη επιλογή από τους προαναφερθέντες τότε τα μέλη του ερασιτέχνη θα πρέπει με σύνεση να προχωρήσουν στην καλύτερη επιλογή για την ομάδα.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση να επαναληφθεί η φαρσοκωμωδία του περασμένου καλοκαιριού με τον Σύνδεσμο Φιλάθλων ν΄αναλαμβάνει τον έλεγχο του ερασιτέχνη. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τόση φαιδρότητα η τύχη της αγαπημένης μας ομάδας. Πρόεδρος στον ερασιτέχνη σημαίνει εκτός από την αγάπη για την ομάδα, επίγνωση της αναλαμβανόμενης ευθύνης αλλά και οικονομική ευρρωστία. Πέρυσι το καλοκαίρι ο Σύνδεσμος Φιλάθλων χρησιμοποιήθηκε για να εξυπηρετήσει συμφέροντα τρίτων που ήθελαν να πάρουν τον έλεγχο της ομάδας αλλά δεν είχαν το θάρρος να έρθουν οι ίδιοι στη γενική συνέλευση. Δεν είχαν το θάρρος να εμφανιστούν, να εκθέσουν τις απόψεις τους και να κριθούν κι έστειλαν σε διατεταγμένη αποστολή τον Σύνδεσμο Φιλάθλων που κατά την άποψή μου πρέπει να μετονομαστεί σε Σύνδεσμο Φερεφώνων όσο λειτουργεί μ ΄αυτό τον τρόπο. Θα περίμενα μια πιο υπεύθυνη στάση από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι αγαπάνε την ομάδα, θεματοφύλακες της ιδέας του Α.Σ. Λαμία θα έπρεπε να είναι κι όχι άβουλα πιόνια στα χέρια επιτήδειων. Για αυτή τη στάση και συμπεριφορά κατακρίνω όχι όλα τα μέλη του Συνδέσμου αλλά όλους εκείνους που λειτούργησαν κατ΄αυτό τον τρόπο εν γνώσει τους αλλα και όλους εκείνους που ενώ διαπίστωσαν στην πορεία ότι κάποιοι τους χρησιμοποίησαν εκείνοι δεν διαφοροποίηθηκαν, δεν διαχώρισαν τη θέση τους κι έγιναν, είτε επ΄έργω, είτε με τη σιωπή τους, συνένοχοι.
Είναι λογικό ο κόσμος που αγωνιά για την τύχη της ομάδας και υπομένει την ψυχική φθορά της αναμονής να πιέζει για να πάρει απαντήσεις για το αύριο. Είναι λάθος όμως να στρέφεται ο κόσμος ενάντια στην Π.Α.Ε. η οποία μετά τον υποβιβασμό δεν υφίσταται. Η γενική συνέλευση του ερασιτέχνη είναι το όργανο που θα δώσει απαντήσεις κι από εκεί περιμένουμε όλοι να τις μάθουμε. Με δεδομένη πια την απόφαση της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β΄ και Γ΄ εθνικής να μην διαλυθεί η Γ΄ εθνική κατηγορία αλλά και ούτε να γίνει ερασιτεχνική τα δεδομένα αλλάζουν κι ίσως αυτό να ήταν και το κριτήριο ώστε να πάρουν τις όποιες αποφάσεις τους ο Νίκος Χαλκιάς κι ο Σπύρος Καγκαράς και να προβούν στις δηλώσεις τους περί επιθυμίας να συνεχίσουν να είναι στο τιμόνι της ομάδας.
Δεν θα δώσω πρόκριμα σε κανέναν για τις εκλογές του ερασιτέχνη όμως τους Σπύρο Καγκαρά και Νίκο Χαλκιά τους ξέρουμε. Προσπάθησαν να σώσουν την παρτίδα αλλά δεν τα κατάφεραν. Δεν υποβιβάστηκε με δική τους υπαιτιότητα η ομάδα, άλλωστε αν δεν την είχαν αναλάβει η ομάδα θα είχε διαλυθεί και θα είχε αποβληθεί από το πρωτάθλημα. Κάθε διαφορετική άποψη και προσπάθεια καταλογισμού ευθύνης για τον υποβιβασμό στους ανθρώπους που ανέλαβαν την ομάδα τον Ιανουάριο είναι εκτός πραγματικότητας ή ακόμα χειρότερα είναι προβοκατόρικη.
Έκαναν λάθη οι διοικούντες την Π.Α.Ε. αλλά πως να τους κατηγορήσεις όταν εξαναγκάστηκαν εκ των συνθηκών να λειτουργήσουν αστραπιαία; Η ομάδα έπρεπε να συμπληρώσει ενδεκάδα ώστε να μην μηδενιστεί και αποβληθεί από το πρωτάθλημα. Θα έπρεπε να ενισχυθεί με καλύτερους παίκτες το έμψυχο δυναμικό της ομάδας όμως πόσο εφικτό ήταν αυτό; Αν παίκτες όπως ο Λαμπρογεώργος, ο Μπενίσκος κι ο Γκουγκουλιάς αρνήθηκαν να έρθουν στην ομάδα τον Ιανουάριο ακόμα κι αν έπαιρναν προκαταβολικά τα χρήματα τότε ποιός θα ερχόταν; Η Λαμία με τα τόσα κανόνια που έριξαν οι παλιότεροι διοικούντες δεν έχει καμία αξιοπιστία στο χώρο του ποδοσφαίρου. Που να έρθουν οι καλοί παίκτες; Σε μια ομάδα που δεν έχει γήπεδο να προπονηθεί; Σε μια ομάδα που της φόρτωσαν χίλια δυο προβλήματα οι ανίκανοι διοικούντες της τα προηγούμενα χρόνια; Επαγγελματίες είναι και κοίταξαν το συμφέρον τους. Ο Χαλκιάς κι ο Καγκαράς φταίνε που δεν ήρθαν καλύτεροι παίκτες; Τουλάχιστον το προσπάθησαν...
Δεν πιστεύω ότι ο φίλαθλος κόσμος της Λαμίας είναι τόσο ευκολόπιστος... καλόπιστος είναι και το απέδειξε με την περίπτωση του Κούγια. Τον καλοδέχθηκε η ποδοσφαιρική Λαμία αλλά όταν κατάλαβε με τι είδους άνθρωπο είχε να κάνει του γύρισε την πλάτη. Δεν έχει ανάγκη ούτε από πατρονάρισμα, ούτε από κατευθυντήριες γραμμές ο φίλαθλος κόσμος της Λαμίας. Στήριξε στο παρελθόν την ομάδα της πόλης του και θα το ξανακάνει όταν θα δει μια υγιή κατάσταση. Ο ρόλος του ερασιτεχνικού σωματείου είναι πολύ σοβαρός κι απαιτεί ανθρώπους με διάθεση να προσφέρουν και να λειτουργήσουν υπεύθυνα. Ερασιτέχνης σημαίνει υποδομές σε εγκαταστάσεις, προπονητικό κέντρο και γήπεδο, δημιουργία ακαδημιών ποδοσφαίρου, ύπαρξη ομάδων με ηλικιακή κλιμάκωση ώστε η ομάδα να έχει εξασφαλισμένο παρόν αλλά κυρίως να έχει ελπιδοφόρο μέλλον. Αυτά περιμένω να δω απ΄όποιους θα ζητήσουν να πάρουν την ευθύνη της διοίκησης του Α.Σ. Λαμία. Αν μέσα από τις εκλογές του ερασιτέχνη απλά παρακολουθήσουμε μια διαμάχη με μόνο στόχο να κάνει πρωταθλητισμό στην επερχόμενη περίοδο η ομάδα τότε για μια ακόμα φορά η ευκαιρία θα έχει χαθεί και θα έχουμε εγκλωβιστεί σε λογικές πρόσκαιρου οφέλους.

3 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Θάνο,
    Συμφωνώ με αυτά που αναφέρεις...
    Μακάρι να υπήρχαν περισσότερες τέτοιες φωνές και αντιλήψεις στην πόλη μας...
    Ίσως τότε να είχαμε και καλύτερο ποδόσφαιρο και φυσικά ομάδα σε υψηλότερο επίπεδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύγε Ultra, είπες τα πράγματα με το οναμά τους. Ο Νοον Νοείτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΘΑΝΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΨΗ ΠΟΛΛΩΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ 100%.ΚΡΑΤΑ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΟΥ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΗΡΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΝΕΝΤΙΜΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΒΑΛΟΥΝ. Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΩΝΗ ΜΑΣ. Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΕΤΟΙΕΣ ΦΩΝΕΣ.ΚΑΛΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΙΩΠΟΥΝ ΠΛΕΟΝ...ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΤΙ ΥΓΕΙΕΣ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟ ΛΑΜΙΑΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΦΥΓΟΔΙΚΟΙ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΗΡΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ.Η ΛΑΜΙΑ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΓΑΠΗ .ΑΣ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΥΣΥΧΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας θα δημοσιεύονται μόλις επιβεβαιωθεί ότι το περιεχόμενό τους ακολουθεί τους παρακάτω κανόνες:

1. Δεν προσβάλουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.
2. Δεν θίγουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων.
3. Δεν διευκολύνουν ή ενθαρρύνουν την τέλεση αξιοποίνων πράξεων και προσβάλλουν τα κρατούντα ήθη και την δημοσία αιδώ.
4. Δεν αντίκεινται στις διατάξεις του τηλ/κού νόμου, του κώδικα δεοντολογίας άσκησης τηλ/κών δραστηριοτήτων, των νόμων περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των νόμων περί προστασίας των καταναλωτών.