Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Ποιά δυναμική;

Ελάχιστες μέρες απέμειναν ως την Γενική Συνέλευση του Α.Σ. Λαμία. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Γ.Σ. θα καθορίσει και τους στόχους της ομάδας για τη νέα περίοδο. Μπορεί στη σκέψη των φιλάθλων να θεωρείτε δεδομένος ο πρωταθλητισμός όμως καλό θα είναι να συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες που διαμορφώνουν την δυναμική την οποία μπορεί να έχει ο σύλλογος στην νέα αγωνιστική περίοδο.
Η ομάδα θα αγωνίζεται στο περιφερειακό πρωτάθλημα κι αυτό αναπόφευκτα θα έχει ως αποτέλεσμα το μειωμένο ενδιαφέρον του φίλαθλου κόσμου. Η τοπική κοινωνία κι ο φίλαθλος κόσμος της πόλης ειδικότερα, δεν είναι τόσο κοντά στην ομάδα ώστε να της προσδώσει την δυναμική που αναλογεί σε μια ιστορική ομάδα. Ο Α.Σ. Λαμία εκπροσωπεί μια μεγάλη επαρχιακή πόλη, έναν από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας αλλά αυτό ως τώρα δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα. Η τοπική αυτοδιοίκηση βοήθησε περιστασιακά την ομάδα αλλά με βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικός επίσης είναι ο μικρός αριθμός ενεργών μελών στο ερασιτεχνικό σωματείο, κάτι που θα φανεί και στην επικείμενη συνέλευση.
Η χαμηλότερη κατηγορία σημαίνει και χαμηλότερα έσοδα. Ο προϋπολογισμός της ομάδας θα επηρρεαστεί. Φυσικά το περιφερειακό πρωτάθλημα έχει και λιγότερα έξοδα όμως τα έξοδα που θα κάνει η ομάδα εξακολουθούν να είναι σημαντικά σε σχεση με τα προσδοκόμενα έσοδα κι αν θεωρεί κανείς ως δεδομένο τον πρωταθλητισμό τότε τα έξοδα θα είναι πολύ περισσότερα από τα έσοδα.
Ο πρωταθλητισμός προϋποθέτει την απόκτηση παικτών αναγνωρισμένης αξίας και μάλιστα σε ηλικιακή κλιμάκωση μιας και στην βασική ενδεκάδα θα πρέπει να υπάρχουν και 4 ποδοσφαιριστές με ηλικία έως 20 ετών. Η συμμετοχή των μικρών ηλικιακά ποδοσφαιριστών είναι το βασικότερο στοιχείο διαφοροποίησης των ομάδων κι η απόκτηση ικανών νεαρών ποδοσφαιριστών θ΄αποτελέσει το ποιοτικό χαρακτηριστικό που θα αναδείξει τον πρωταθλητή. Ο Α.Σ. Λαμία δεν έχει τμήματα υποδομής ώστε να μπορέσει να βασιστεί σε γηγενείς ποδοσφαιριστές κι αναγκαστικά η ενίσχυσή του στο σύνολό της γίνεται με μεταγραφές. Η μη ύπαρξη ακαδημιών σε ηλικιακή κλιμάκωση που θα εξασφάλιζε και την ύπαρξη ντόπιων ποδοσφαιριστών στην ομάδα είναι ένα βήμα που πρέπει επιτέλους να κάνει η ομάδα.
Τέλος η ύπαρξη ισχυρης διοίκησης που θα παίρνει αποφάσεις και θα υλοποιεί τον σχεδιασμό της ομάδας με ηρεμία και μεθοδικότητα είναι καταλυτικός παράγοντας στη διαμόρφωση της δυναμικής της ομάδας. Πως να πορευτεί στο επικείμενο πρωτάθλημα η ομάδα όταν ως τις 26 Ιούνη δεν θα υφίσταται διοίκηση κι ίσως χρειαστεί να φτάσουμε ως τις 6 Ιούλη για να εκλεχθεί διοίκηση και να αρχίσει να λειτουργεί η ομάδα...
Όλα τα παραπάνω αποτελούν διαπιστώσεις για το τι μπορεί να περιμένει κανείς από τον Α.Σ. Λαμία στη νέα περίοδο. Με βάση τα ως τώρα δεδομένα η Λαμία δεν έχει την δυναμική για να κυριαρχήσει χωρίς να προβληματιστεί στο πρωτάθλημα ακόμα κι αν βασικοί αντίπαλοι θα είναι ομάδες όπως ο Τύρναβος, ο Πυργετός κι ο Α.Ο. Καρδίτσας. Είναι ομάδες που δεν έχουν τη δυναμική της Λαμίας αλλά έχουν συσπειρωθεί κι η ποιοτική στάθμη των παραγόντων που θα καθορίσουν την πορεία τους στο πρωτάθλημα είναι σε υψηλότερο επίπεδο από τους αντίστοιχους για τη Λαμία.
Αν λοιπόν θέλουμε να αλλάξει πραγματικά σελίδα η ομάδα μας τότε πρέπει όλοι να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης και προσφοράς που μας αναλογεί σε όλους τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα δημοσιεύονται μόλις επιβεβαιωθεί ότι το περιεχόμενό τους ακολουθεί τους παρακάτω κανόνες:

1. Δεν προσβάλουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.
2. Δεν θίγουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων.
3. Δεν διευκολύνουν ή ενθαρρύνουν την τέλεση αξιοποίνων πράξεων και προσβάλλουν τα κρατούντα ήθη και την δημοσία αιδώ.
4. Δεν αντίκεινται στις διατάξεις του τηλ/κού νόμου, του κώδικα δεοντολογίας άσκησης τηλ/κών δραστηριοτήτων, των νόμων περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των νόμων περί προστασίας των καταναλωτών.