Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Bend it like... Puskás!

"Bend it like Beckham" ή "Κάνε το όπως ο Μπέκαμ" στα ελληνικά, είναι ο τίτλος μιας κινηματογραφικής ταινίας όμως στην περίπτωσή μας ο τίτλος έγινε "Κάνε το όπως ο Πούσκας"!

Ο Φέρεντς Πούσκας υπήρξε κορυφαίος ποδοσφαιριστής! Μετά το τέλος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής υπηρέτησε το ποδόσφαιρο και ως προπονητής. Το κορυφαίο επίτευγμα της προπονητικής του σταδιοδρομίας ήταν όταν οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971. Στην πορεία προς τον τελικό ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Αγγλίας, Έβερτον. Στον αγώνα ρεβάνς στην Αθήνα, μετά το ισόπαλο 1-1 του Λίβερπουλ ,στον Παναθηναϊκό αρκούσε και η λευκή ισοπαλία για να προκριθεί. Καθώς ο αγώνας πλησίαζε στο τέλος και το σκορ ήταν 0-0, οι παίκτες της Έβερτον έκαναν πιο εντατικές τις προσπάθειές τους για να σκοράρουν. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ακολούθησαν την οδηγία του προπονητή τους και κάθε φορά που έπαιρναν την μπάλα αντί να κάνουν την όποια προσπάθεια για γκολ έδιωχναν τη μπάλα στις κερκίδες του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μιά, δυό, τρείς φορές η μπάλα στην κερκίδα... έκαναν τα νεύρα των αντιπάλων τους κουρέλια! Οι εκνευρισμένοι ποδοσφαιριστές της Έβερτον έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους και δεν κατάφεραν να απειλήσουν την εστία του Παναθηναϊκού. Το "κόλπο" έπιασε κι ο αγώνας έληξε 0-0! Ο πανέξυπνος "καλπάζων συνταγματάρχης", όπως αποκαλούνταν ο Φέρεντς Πούσκας, είχε καταφέρει με πονηριά να πάρει αυτό που ήθελε. Ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού ήταν τότε και ο προπονητής του Α.Σ. Λαμία, Πέτρος Πανόπουλος.

ο Παναθηναϊκός στο δημαρχείο του Liverpool
(κάντε κλικ στη φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγέθυνση)

Στα τελευταία λεπτά του αγώνα Α.Ο. Καρδίτσας - Α.Σ. Λαμία με το σκορ στο 1-2 η Λαμία κέρδισε ένα φάουλ στη μεσαία γραμμή. Ο Πέτρος Πανόπουλος άρχισε να φωνάζει από τον πάγκο προς τον αρχηγό της Λαμίας, Ηλία Μπαγινέτα... "Ηλία πλάγιο, ρίξ΄την δίπλα στο κόρνερ, στο σημαιάκι". Ο αρχηγός έκανε ότι του ζήτησε ο προπονητής κι ο Α.Ο. Καρδίτσας έπρεπε να ξεκινήσει την επίθεσή του πιεζόμενος σχεδόν απ΄την τελική γραμμή. Κερδίζοντας την μπάλα οι παίκτες της Λαμίας άκουσαν τον προπονητή τους από τον πάγκο να φωνάζει ξανά να στείλουν τη μπάλα πλάγιο άουτ δίπλα στο σημαιάκι του κόρνερ. Το ξαναέκαναν και κέρδισαν πολύτιμο χρόνο. Ο αγώνας έληξε κι η Λαμία πέτυχε μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη. Το τέχνασμα του Πέτρου Πανόπουλου είχε βοηθήσει για να κρατήσει η ομάδα το πολύτιμο 1-2 υπέρ της! Ο μαθητής Πέτρος Πανόπουλος θυμόταν πολύ καλά το μάθημα του δασκάλου Φέρεντς Πούσκας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα δημοσιεύονται μόλις επιβεβαιωθεί ότι το περιεχόμενό τους ακολουθεί τους παρακάτω κανόνες:

1. Δεν προσβάλουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.
2. Δεν θίγουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων.
3. Δεν διευκολύνουν ή ενθαρρύνουν την τέλεση αξιοποίνων πράξεων και προσβάλλουν τα κρατούντα ήθη και την δημοσία αιδώ.
4. Δεν αντίκεινται στις διατάξεις του τηλ/κού νόμου, του κώδικα δεοντολογίας άσκησης τηλ/κών δραστηριοτήτων, των νόμων περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των νόμων περί προστασίας των καταναλωτών.